6 tips voor meer flow

Je kent het gevoel vast wel:

Je bent ergens mee bezig en het lijkt wel alsof alles vanzelf gaat. Al je aandacht is bij wat je doet en je voelt je sterk, alert en volledig in je element. Het kan je overkomen als je echt lekker bezig bent met iets dat je interesseert en voldoening geeft. Je bent in FLOW..
FLOW is  een mentale toestand waarin iemand volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. De Hongaars Amerikaanse psycholoog en uitvinder van de term Flow, Mihaly Csiksentmihalyi legt het gevoel van in flow zijn uit als:

“Het compleet betrokken zijn in een activiteit die gericht is op het bereiken van een persoonlijk doel. Het ego valt weg. De tijd vliegt. Elke handeling, beweging volgt logisch op de vorige zoals bij het spelen van jazz. Je hele ‘zijn’ is betrokken bij de activiteit en je gebruikt je capaciteiten en vaardigheden maximaal.”

Hoe zou het zijn om het grootste deel van je leven zo door te brengen? En is het niet eigenlijk ronduit zonde om je leven niet in FLOW door te brengen?

Toch is de realiteit vaak weerbarstiger. Het lijkt alsof verplichtingen en vaste routines ons weghouden van het ervaren van flow. Toch is flow wel degelijk iets dat je kunt opzoeken en kunt cultiveren.

Hoe kun je zorgen voor meer FLOW in je leven?

1.  Cultiveer voor een actieve levenshouding
Passiviteit leidt eigenlijk nooit tot flow. Weg dus van dat beeldscherm, stop met eindeloos surfen en kom in actie. Houd je bezig met dingen die er echt voor je toe doen en je voldoening geven.

2.  Ga bij jezelf na op welke momenten en tijdens wat voor activiteiten precies jij flow ervaart:
Je werk bestaat waarschijnlijk uit veel verschillende taken. Ga na tijdens welke aspecten van je werk je wel eens flow ervaart.  Koester de activiteiten die je flow brengen en maak er plaats voor.
Neem je vrijetijdsbesteding ook zo onder de loep.

3.  Gebruik je specifieke talenten en vaardigheden zoveel mogelijk en daag jezelf uit.
Vind uit waar jij echt goed in bent en buit dat uit. Hierin is de juiste maat heel belangrijk, maak het jezelf niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk. Zodra je op routine gaat varen, weet je dat je het jezelf net iets moeilijker mag maken, maar zodra je gestrest raakt door wat je voor elkaar wilt krijgen, weet je dat je het jezelf te moeilijk maakt.

4.   Ga ook eens na wat je als kind echt fijn vond om te doen:
Tekenen, knutselen, taartjes bakken, in bomen klimmen, het maakt niet uit wat, geef die dingen weer op een of andere manier een plek in je leven. (Pas wel op met die bomen 😉

5.   Zorg dat je jezelf altijd een doel voor ogen houdt.
Maar pas op niet in de valkuil te vallen van je alleen nog maar met je doel bezig te houden. De weg ernaar toe is minstens zo belangrijk: geef die je onverdeelde aandacht.

6.   Geef alles wat je doet je volle aandacht.
Geef aandacht aan de kwaliteit van alles wat je doet. Zelfs de meest simpele activiteiten kunnen tot flow leiden als je ze maar doet met oog voor de kwaliteit ervan. Vergeet ook niet dat ‘gewoon’ staan, zitten en lopen in wezen veeleisende vaardigheden zijn. Zorg dat je er steeds beter in wordt en neem bijvoorbeeld lessen Alexander Techniek.

______________________________________________

BOEKENTIP

‘De Weg naar Flow’ door M. Csiksentmihalyi
In dit boek licht hij zijn onderzoek naar de Flowervaring toe, en plaatst hij Flow in een brede sociologische, culturele en spirituele context.

Heb jij nog flowtips? Ik ben heel erg benieuwd..

Scroll naar boven